De ene rolsteiger is de andere niet. Dit klinkt misschien als een cliché, maar het is daarom niet minder waar. En daarbij: vanwege de verschillende soorten rolsteigers die er zijn, is het belangrijk om het juiste type te kopen voor de klussen die je van plan bent uit te gaan voeren. Ga je bijvoorbeeld een steigeraanhanger met rolsteiger kopen, dan is het belangrijk dat ze goed bij elkaar passen. Maar wat zijn de meest voorkomende soorten rolsteigers die je tegenwoordig kunt kopen of huren? Dit blog brengt de hoofdsoorten rolsteigers voor je in kaart.
Rolsteigers: makkelijk verplaatsbaar en flexibel inzetbaar
Een van de populairste keuzes die klusjesmannen en zzp’ers in de bouw maken, is een steigeraanhanger met rolsteiger kopen. Rolsteigers zijn een van de meest gebruikte soorten steigers. Kenmerkend voor deze steigersoort is dat ze wielen hebben en daardoor gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Hierdoor zijn deze steigers erg mobiel en flexibel te gebruiken. Let er bij het gebruik wel altijd goed op dat je de wielen vastklemt voor gebruik en dat je de rolsteiger stabiel en volgens de richtlijnen vastzet.
Kamersteigers: ideaal voor klussen binnenshuis
Voor schilderklussen, behangen of andere projecten binnenshuis worden kamersteigers gebruikt. Deze steigers zijn meestal zo’n 2 tot 3 meter hoog en zijn zeer mobiel. Je kunt een kamersteiger gebruiken voor het schilderen van je plafond of de woonkamer muren, maar ook in de badkamer, keuken en welke ruimte je ook maar wilt gaan aanpakken.
Gevelsteigers: voor de hogere klussen
Een steigervariant die we veel tegenkomen in de bouw, maar die ook populair zijn bij schoonmakers, gevelwerkers en dakwerkers, is de gevelsteiger. Gevelsteigers worden veel gebruikt voor projecten waarbij op grote hoogte gewerkt moet worden. Moet er bijvoorbeeld een dak gerenoveerd worden of zijn de gevels van je woning of bedrijf aan een opknapbeurt toe? Dan worden er vaak gevelsteigers ingezet om dit soort projecten veilig en efficiënt uit te kunnen voeren. Gevelsteigers worden vanwege hun hoogte, die doorgaans 5 tot 12 meter betreft, met sterke bevestigingen aan de gevel gemonteerd, zodat ze niet om kunnen vallen. Ze zijn meestal voorzien van één of meerdere platforms waarop gewerkt kan worden en waar benodigd materiaal en gereedschap op bewaard kan worden. Gevelsteigers mogen alleen opgebouwd worden door gediplomeerde of erkende steigerbouwers, omdat de risico’s bij dit soort steigers groter zijn dan bij de kleinere soorten. Verder dient bij alle steigersoorten de handleiding van de fabrikant bij het opbouwen nageleefd te worden.